Luna aceasta, site-ul specializat în recenzarea producțiilor cinematografice, Rotten Tomatoes, va aniversa 25 de ani de la lansare. În prag aniversar, criticii au împărtășit clasamentele lor cu cele mai bune seriale care au apărut în perioada de existență a platformei. A rezultat o listă de 25 de titluri cotate ca fiind „fresh”, înregistrând un scor de peste 75%.
Conform modului de evaluare stabilit de Rotten Tomatoes, dacă procentul obținut de o producție este mai mare sau egal cu 60%, aceasta este considerat „fresh” (proaspătă / bună), contrar, pelicula va fi încadrată la secțiunea „rotten” (putrezită / slabă). Numele site-ului și, implicit, indicii de evaluare au fost inspirați de practica perimată a audienței de a arunca roșii putrezite în semn de dezaprobare față de o performanță slabă.
În consecință, iată titlurile care au atras aprecierile criticilor de-a lungul acestor 25 de ani:
1. „Breaking Bad”
Apărut în anul 2008, „Breaking Bad” prezintă povestea lui Walter White (Bryan Cranston), un profesor de chimie, care primește diagnosticul de cancer la plămâni în fază terminală. Situația este cu atât mai disperată având în vedere contextul familial: soția sa naște cel de-al doilea copil, iar fiul său adolescent se luptă cu paralizia cerebrală. Cum situațiile disperate cer măsuri disperate, Walter decide să transforme o rulotă veche într-un laborator de metanfetamină pe roți și să intre pe piață, ceea ce îi va asigura un câștig financiar considerabil, dar și pericole la fiecare pas, alături de unul dintre studenții săi, Jesse Pinkman (Aaron Paul).
Serialul este împărțit în cinci sezoane și este o combinație armonioasă de crimă, dramă și thriller, stilizată cu o serie de simboluri. Ca de exemplu, numărul episoadelor (62) nu este considerat a fi întâmplător. Elementul chimic ordonat astfel este utilizat în tratarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar.
Producția poate fi urmărită pe Netflix, împreună cu filmul „El Camino: un film Breaking Bad” („El Camino: A Breaking Bad Movie”), apărut în 2019 și care reprezintă epilogul poveștii, centrat pe Jesse care încearcă să scape de trecut.
2. „Clanul Soprano” („The Sopranos”)
Rămânem în sfera de crimă și dramă, iar pe locul doi avem serialul „Clanul Soprano”, apărut în 1999. Serialul se remarcă prin personaje credibile, umor calitativ și un fir narativ nuanțat de detalii sugestive. În plus, se conturează o imagine cinică și realistă a miturilor care s-au construit în jurul culturii mafiote prin filmele clasice ale genului.
Producția a fost gândită inițial ca un film centrat pe povestea lui Tony Soprano (James Gandolfini), capul mafiei din New Jersey, care începe un proces terapeutic pentru a-și rezolva problemele persoanle și profesionale, deoarece îi cauzează o serie de atacuri de panică. Ulterior, ideea s-a dezvoltat într-un serial în toată regula.
Însumând șase sezoane, „Clanul Soprano” poate fi vizionat pe HBO Max.
3. „Cartelul Crimelor” („The Wire”)
Fiind unul dintre cele mai vizionate seriale produse și difuzate de HBO, „Cartelul Crimelor”, apărut în 2002, prezintă „o privire dură și realistă dinăuntrul și dinafara cartelului drogurilor, prin ochii dealerilor, polițiștilor, dar și a politicienilor, mai mult sau mai puțin corupți” (Tim Goodman, „San Francisco Chronicle”).
O combinație dintre genul polițist, dramă și thriller, producția este împărțită în cinci sezoane cu un număr total de 60 de episoade. Unul dintre lucrurile interesante legate de acest serial, este chiar introul său. Piesa „Way down in the Hole”, scrisă de către Tom Waits pentru albumul său din 1987, „Franks Wild”, este integrată în forma sa originală doar în sezonul al doilea. În timp ce pentru celelalte părți, se folosesc cover-uri realizate de artiști din orașele în care se desfășoară firul acțiunii, ca The Blind Boys of Alabama, The Neville Brothers, DoMaJe și Steve Earle.
4. „Mad Men”
Apărută în anul 2007, drama „Mad Men” este clasată pe locul al patrulea în topul Rotten Tomatoes. Cele șapte sezoane surprind competitivitatea dintre bărbați și femei într-una dintre cele mai prestigioase agenții publicitare din New York, la începutul anilor ‵60. Accentul cade pe personajul Donald Draper (Jon Hamm), un as în acest domeniu, care de altfel, își are originile în realitate, prin Draper Daniels, legendarul om de publicitate care, în timp ce era director creativ la Leo Burnett, a inventat imaginea brandului de țigări Marlboro.
Încă un lucru de menționat, cred eu, este faptul că unul dintre episoade se încheie cu piesa „Tomorrow Never Knows” de la The Beatles, pe a cărei licență creatorul serialului, Matthew Weiner, a plătit suma de 250.000 de dolari.
Pentru cei interesați, serialul „Mad Men” este disponibil pe Amazon Prime Video.
5. „Succesiunea” (Succession)
Cu 39 de episoade, împărțite în patru sezoane, saga de familie „Succesiunea” s-a bucurat, de-a lungul timpului, de recunoaștere nu numai în rândul publicului, cât și în ceea ce privește premiile de profil. Până în acest moment, producția americană a obținut un număr de 103 de premii, dintr-un total de 239 de nominalizări. De asemenea, ultimul sezon al producției este prezent pe lista nominalizărilor la Premiile Emmy de anul acesta.
Drama și, totodată, comedia neagră americană apărută în 2018 surprinde povestea familiei Roy, deținătoarea celui mai mare trust de media și de divertisment din lume, Waystar RoyCo. Intriga este declanșată de momentul în care tatăl, Logan Roy (Brian Cox), decide să se retragă din motive de sănătate, iar cei patru copii se angrenează în lupta pentru control a companiei.
În timp ce o dramă nu pare neapărat un mediu natural pentru improvizație, actorilor li s-a permis în timpul filmărilor o mare libertate din acest punct de vedere.
„Succesiunea” poate fi vizionat pe platforma de streaming HBO Max.
6. Cei rămași (The Leftovers)
Tranzităm seria dramelor spre o zonă cu mister și supranatural prin serialul „Cei rămași”, apărut în 2014. Împărțit în trei sezone, cu un număr de 28 de episoade, sinopsisul se bazează pe romanul omonim al lui Tom Perrotta.
La trei ani după dispariția inexplicabilă a 2% din populația umană de pe glob, o comunitate mică din New York încearcă să-și continue viața. Totuși confruntarea cu traumele lăsate de acea tragedie nu este atât de simplă, mai ales când pilonii civilizației sunt afectați și înlocuiți de cinism, paranoia, disperare, până la nebunie.
„Cei rămași” este o producție HBO și poate fi vizionată pe platforma aferentă.
7. „Urzeala Tronurilor” („Game Of Thrones”)
În ciuda dezamăgirii audienței cu ultimele sezoane ale seriei, „Urzeala Tronurilor” rămâne un serial de top Apărut în 2011 și bazat pe epopeea fantastică a lui George R. R. Martin „Cântec de gheață și foc”, serialul produs de HBO a generat un fenomen televizat.
Drama fantastică, împărțită în opt sezoane, se remarcă printr-o poveste complexă, țesută pe mai multe planuri care se suprapun sau se întrepătrund doar în puncte cheie, cu personaje care evoluează independent sau în relație cu altele, nu neapărat pe o pantă ascendentă.
Tărâmul celor șapte regate, Westeros, devine o adevărată scenă pe care „regi și regine, cavaleri și renegați, mincinoși, lorzi și oameni cinstiți” se prind, voit sau din inerție, în lupta pentru putere, alternativa fiind pândită doar de moarte. Pericolele se dublează în momentul în care forțe oculte puternice revin din trecut și încep să dea târcoale micului cerc ambițios și strâmt al celor nouă famili nobile.
O lume complexă, ființe fantastice, răstrunări de situație, tensiuni, violență, nuditate, o paletă largă de personaje versatile sau statornice, morale, imorale sau amorale, interpretate de actori apreciați ca Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Jason Momoa (Khal Drogo), Kit Harington (Jon Snow) și mulți alții sunt doar câteva dintre elementele definitorii ale serialului fenomen „Urzeala Tronurilor”.
8. „Twin Peaks: The Return”
Disponibil pe platforma de streaming Sky Showtime, sezonul trei al serialului „Twin Peaks”, „The Return” a apărut în anul 2017 și continuă povestea agentului special FBI, Dale Cooper (Kyle MacLachlan) la o distanță de 25 de ani de la uciderea Laurei Palmer, regina frumuseții dintr-un orășel bizar din nord-vestul SUA. Primele două sezoane au apărut în anul 1990, urmate de filmul „Twin Peaks: Ultimele Șapte Zile ale Laurei Palmer”, doi ani mai târziu.
Producția readuce în fața publicului majoritatea actorilor din primul sezon și menține genul dramatic și de crimă, adăugând elemente de mister și horror într-o manieră revigorantă.
9. „Naufragiații” („Lost”)
Împărțit în șase sezoane, serialul „Naufragiații” a apărut în 2004 și reunește genurile dramă, mister, thriller, fantasy și aventuri, într-o producție surprinzătoare, în momentul lansării. Sinopsisul se centrează asupra a 48 de supraviețuitori ai unei catastrofe aviatice, care sunt forțați să lucreze împreună pentru a rămâne în viață pe o insulă tropicală aparent pustie. Dualismul persoanjelor, răzvrătirea, disfuncționalitatea familiilor, referințele apocaliptice, raportul dintre coincidență și destin sau conflictul dintre rațiune și credință, sunt doar câteva dintre elementele recurente ale serialului.
Considerat de critici ca fiind una dintre cele mai mari serii televizate din toate timpurile, producția s-a bucurat de un număr considerabil de vizualizări pe episod în Statele Unite ale Amercii, începând cu 16 milioane pentru primul sezon, până la 11 milioane pentru ultimul.
Producția este disponibilă Disney +.
10. „Sub Pământ SRL” (Six Feet Under)
Amestecând o dramă serioasă cu un simț al umorului macabru, o să concluzionezi că „moartea poate fi la fel de amuzantă precum viața”, conform unei aprecieri BBC. Acesta este cazul serialului „Sub pământ SRL”, un serial marca HBO care a apărut în 2001.
Împărțită în cinci sezoane, cu un număr total de 63 de episoade, comedia dramtică este o cronică a unei familii care conduce o firmă independentă de servicii funerale în Los Angeles. Prin nonconformismul tematicii abordate, originalitatea producției stă în modul în care se prezintă temerile oamenilor în raport cu moartea și atitudinea adoptată în consecință.
Scenariul a fost scris de către Alan Ball, cel care a căștigat Premiul Oscar pentru „Cel mai bun scenariu original” cu pelicula „American Beauty”, lansată în 1999.
11. Fleabag
Tot o comedie dramatică este și serialul „Fleabag”, apărut în 2016. Cu doar două sezoane apărute la trei ani distanță, producția disponibilă pe platforma de streaming Amazon Prime Video se centrează pe o tânără libertină, temperamentală și derutată, numită Fleabag (Phoebe Waller-Bridge). Ea încearcă să facă față vieții din Londra, în timp ce trebuie să se confrunte cu o tregedie recentă.
Seria a fost adaptată dintr-o performanță teatrală solo, prezentată pentru prima dată în cadrul Festivalului Internațional de Artă Edinburgh Fringe din 2013. Protagonista s-a adresat publicului într-un monolog despre aventurile sale, care a fost întâmpinat cu laude de criticii de teatru. Serialul TV a fost creată la scurt timp.
12. „Ted Lasso”
Apărute în 2020, cele trei sezoane ale sitcomului sportiv „Ted Lasso” pot fi promițătoare pentru iubitorii de seriale și de fotbal deopotrivă. Emisiunea îl prezintă pe antrenorul de fotbal al colegiului american, Ted Lasso (Jason Sudeikis), care este angajat de către echipa engleză AFC Richmond (echipă fictivă), ce performează în Prima Ligă a Angliei. Inspirat dintr-o reclamă de promovare pentru difuzarea Premier League-ului englez, protagonistul, deși nu are cunoștințe despre fotbalul european, cucerește prin farmec, umor și personalitate.
Producția este disponibilă pe Apple TV+, înregistrând cel mai mare public pentru o premieră originală Apple cu sezonul al doilea.
13. „Better Call Saul”
Disponibil pe Netflix, „Better Call Saul” din 2015 este un spin-off prequel (un derivat, dar constituind cronologic un prolog) al serialului de frunte al acestui clasament, „Breaking Bad”. Acțiunea are loc cu șase ani înainte ca Saul Goodman (Bob Odenkirk) să-l întâlnească pe Walter White.
Drama comică, împărțită în șase sezoane, urmărește procesele și necazurile lui Saul, din poziția avocatului mediocru Jimmy McGill aflat în căutarea destinului. Producția justifică transformarea protagonistului în, așa cum s-a remarcat, omul care pune accentul pe termenul „penal” din sintagma „avocat penal”.
14. BoJack Horseman
Drama animată cu umor negru „BoJack Horseman” apărută în 2014 pe Netflix și împărțită în șase sezoane, este considerată a fi „cea mai buna animație a secolului 21”, conform BBC. Producția este una dintre cele mai incisive suite, atingând subiecte ca drepturile femeilor și sănătatea mintală.
Acțiunea este plasată într-un univers alternativ, în care conviețuiesc oameni și animale antropomorfe. Protagonist și personaj omonim, BoJack Horseman este o fostă vedetă a unui serial din anii ‵80 - ‵90, care a alunecat în obscuritate și frustrare, dar care plănuiește, 20 de ani mai târziu, să revină în lumina reflectoarelor. În același timp, personajul trebuie să se confrunte cu propria dependență de alcool și droguri, imprudențele generate de acestea și alte probleme de ordin relațional. Astfel, serialul devine o satiră psihologică cu un umor suprarealist, care își împinge publicul la meditație.
În plus, fanii trupei The Beatles o să fie încântați să afle că într-unul dintre episoadele sezonului doi, publicul poate auzi vocea adevăratului Paul McCartney.
15. „Larry David, Inamicul Public Nr. 1” („Curb Your Enthusiasm”)
Cum unul dintre episoadele „BoJack Horseman” s-a bazat pe un script nefolosit al unui episod din acest serial, cred că era de așteptat să vorbim în acest articol și despre „Larry David, Inamicul Public Nr.1”. Chair dacă primul sezon a debutat în anul 2000, comedia a avut un episod-prolog în anul 1999.
Serialul american, cu elemente de reality show, este inspirat din viața lui Larry David, creatorul și producătorul mult mai cunoscutului „Seinfeld” (1989), din poziția de multimilionar semi-retras. Protagonistul este interpretat, într-o formă „idealizată”, de însuși Larry David care a fost implicat și în producție.
Plasată între ficțiune și realitate, comedia devine un reper prin faptul că nici o linie de dialog nu ar fi fost deja scrisă. Conform declarației lui David, scenele descriau ceea ce avea să se întâmple, dar dialogul dintre personaje se baza pe spontaneitate și improvizație.
Cele 11 sezoane ale producției sunt disponibile pe HBO Max.
16. „Atlanta”
Descris ca un „Larry David, Inamicul Public Nr. 1” pentru rapperi” de către actorul Donald Glover (Earn), comedia dramatică „Atlanta” a apărută în 2016. Cele patru sezoane prezintă rutina lui Earn care, renunțând la universitate, trebuie să-și refacă imaginea în ochii fostei iubite, Van (Zazie Beetz), care este și mama copilului său, dar și în ochii părinților și, respectiv, ai vărului său Alfred (Brian Tyree Henry), care performează pe scena rap sub numele de „Paper Boi”. De-a lungul acțiunii, personajele se confruntă cu probeleme de ordin social și economic, determiante de diferențierea rasială, la care se adaugă dificultățile ralaționale de ordin familial, de statut și sărăcie.
Co-senariștii Donald și Stephen Glover au asociat fiecare sezon ale emisiunii cu un album lui Kanye West: „Dacă primul sezon este «College Dropout», acesta (sezonul al doilea) este «Late Registration»”. În ceea ce privește al treilea sezon, Donald l-a asociat cu albumul „Graduation”.
Serialul este disponibil pe platforma de streaming Disney +.
17. „Stranger Things”
Reunind o paletă largă de genuri, de la dramă, mister și horror, la fantasy și chiar romantic, serialul fenomen „Stranger Things” a apărut în 2016 și însumează patru sezoane.
Acțiunea este plasată în 1980, într-un orășel rural din Indiana, unde un copil dispare în mod misterios. În încercarea de a-l găsi, persoanele implicate devin martorele unei serii de forțe supranaturale, experimente secrete și o fată ciudată, Eleven (Millie Bobby Brown) care amintește de teoria conspirativă „Proiectul Montauk”. Odată cu derularea acestor evenimente stranii, localnicii încep să înțeleagă că există o latură înfricoșătoare a orașului lor, aparent pașnic, de care nu erau conștienți până acum.
Cele 42 de episoade deja lansate sunt disponibile pe Netflix. De asemenea, s-a confirmat apariția sezonului cinci, însă data lansării nu a fost încă anunțată. Sursele precizează anul 2024 sau 2025 ca referință.
18. „The Marvelous Mrs. Maisel”
„The Marvelous Mrs. Maisel” este o comedie dramatică cu cinci sezoane și cu un script cu 10-15 pagini mai lung decât media serialelor televizate.
Acțiunea este plasată în anii ‵50 - ‵60 și o are în centru pe Miriam „Midge” Maisel (Rachel Brosnahan), o casnică din New York care consideră că are tot ce și-a putut dori. Totuși, după ce este părăsită de către soț, un comediant amator netalentat, își descoperă înclinația pentru stand-up comedy și începe să-și construiască o carieră în domeniu. Astfel, protagonista își părăsește zona de confort, în favoarea luminii reflectoarelor.
Serialul poate fi vizionat pe Amazon Prime Video.
19. „La Birou” („The Office” US)
Disponibil pe Netflix, adaptarea americană a seriei britanice „La Birou” a fost lansată în 2005. Fiind o comedie dramatică americană cu elemente romantice, producția se prezintă ca un documentar- parodie despre un grup de angajați ai unei instituții, colegi de birou, a căror zi de lucru constă în ciocniri de ego, comportament necorespunzător și plictiseală. Cu nouă sezoane, producția televizată se concentrează pe spiritul uman și tipologiile de caractere, astfel încât accentul cade pe personaje și valorile lor, nu neapărat pe acțiune.
Și cum pe 8 iulie s-a încheiat turneul de adio al lui Elton John, „Farewell Yellow Brick Road”, ca omagiu pentru ceea ce a oferit publicului de-a lungul anilor, țin să precizez că piesa „Tiny Dancer” își face auzite acordurile în cel de-al doilea sezon al serialului.
20. „Viața la Casa Albă” („The West Wing”)
Dacă în scriptul „Larry David, Inamicul Public Nr.1” nu apărea nici o line de dialog, în cazul dramei politice, „Viața la Casa Albă”, scriitorul și producătorul Aaron Sorkian nu încurajează improvizația, replicile fiind respectate exact cum au fost scrise.
Apărut în 1999 și însumând șapte sezoane, seria prezintă activitățile din culisele administrației prezidențiale a Statelor Unite ale Americii. Angajații din Aripa de Vest de la Casa Albă trebuie să facă față unei serii de crize, probleme de politică publică, scandaluri și intrigi. Pentru a fi cât mai autentic, s-a apelat la angajați adevărați de la Casa Albă pentru consiliere.
Serialul a fost clasat printre cele mai bune din toate timpurile în publicații precum „Time”, „TV Guide” sau „Rolling Stone”. De asemenea, a ocupat locul 10 în clasamentul „101 Best-Written TV Series” („101 cele mai bine scrise seriale televizate”).
„Viața la Casa Albă” poate fi vizionată pe HBO Max.
21. „Americanii” („The Americans”)
Scris de Joe Weisberg, fost agent CIA, și bazat pe o investigație a organizației din 2010 asupra unor spioni ruși, serialul a apărut în 2013 și reunește genuri ca dramă, crimă, thriller și mister.
Acțiunea celor șase sezoane este plasată în timpul Războiului Rece și urmărește povestea lui Phillip (Matthew Rhys) și Elizabeth (Keri Russell) Jennings, doi spioni KGB care pozează drept un cuplu american obișnuit. Cu un mariaj aranjat, cei doi se mută în Washington împreună cu cei doi copii, asumându-și o dublă identitate care devine din ce în ce mai greu de păstrat, la fel ca propria viață, amenințată la cea mai mică greșeală.
Disponibil pe Disney +, serialul a fost apreciat atât de critici, de publicul larg, și pentru că include hituri precum „Under Pressure”, o colaborare cu Freddie Mercury (Queen)- David Bowie, folosită pentru unul dintre episoadele sezonului patru.
22. „Parks and Recreation”
Întorcându-ne la comedie, satira politică „Parks and Recreation”, apărută în 2009, a fost împărțită în șapte sezoane și un episod special, lansat în 2020. Concepută inițial ca o prelungire a serialului „The Office” (US), producția a avut parte de opinii negative la început, însă acestea s-au transformat în aprecieri, odată cu apariția celui de-al doilea sezon.
Disponibilă pe HBO Max, producția se concentrează pe Leslie Knope (Amy Poehler), directorul adjunct al departamentului de parcuri și agrement din orașul fictiv Pawnee, Indiana. În încercarea de a îmbunătăți aspectul orașului și viața cetățenilor săi, protagonista se confruntă cu obstacole, dar nu lasă politica să-i diminueze optimismul. Obiectivul ei final este de a deveni președinta Statelor Unite ale Amercii. De altfel, mai mult personalități din realitatea politică americană, ca Joe Biden, Barbara Boxer sau Michelle Obama, au apărut în episoadele acestei producții.
23. „Situație de Criză” (Arrested Development)
Apărută în 2003, comedia americană prezintă viața unei familii bogate, dar disfuncționale, după ce capul acesteia este arestat. Afacerile sunt preluate de fiul echilibrat, Michael Bluth (Jason Bateman), care trebuie să se confrunte cu atitudinea răsfățată a membrilor familiei lui, aducându-l la limita răbdării.
Chiar dacă aprecierile criticilor au fost favorabile, rating-ul a fost unul scăzut, astfel că seria a fost anulată în 2006 pe platforma Fox. Cinci ani mai târziu, Netflix a lincețiat noi episoade și le-a distribuit pe serviciul său de streaming, producția ajungând la cinci sezoane. Totuși, și aici, serialul urma să fie eliminat în martie 2023, dar va rămâne activ până în 2026.
24. „Cei Ce Veghează” („Watchmen”)
Unica producție din acest clasament care aduce în atenția publicului supereroi, „Cei ce veghează” este o dramă științifico-fantastică, având elemente ale genurilor acțiune, crimă și mister, cu un singur sezon și nouă episoade. Realizat pentru HBO de Damon Lindelof, creatorul seriei „The Leftovers”, serialul lansat în 2019 s-a bazat pe seria omonimă de benzi desenate din 1986, de Alan Moore și Dave Gibbons.
Acțiunea serialului este construită într-o realitate alternativă, unde supereroii sunt considerați personajele negative. Plasată în Tulsa, Oklahoma, la trei ani după ce a avut loc un atac rasist asupra poliției și asupra membrilor familiilor acesteia, povestea se remarcă prin limitele neclare dintre bine și rău, umorul negru, acțiune și multă muzică.
Coloana sonoră oficială a fost realizată de Trent Reznor și Atticus Ross. Totuși, deși multe dintre piesele prezente sunt utilizate ca motive recurente, seria include și numeroase hituri comerciale și compoziții de operă prin care să se dinamizeze acțiunea. Printre artiștii ale căror piese au fost integrate se numeră David Bowie, Frank Sinatra, Debussy, Mozart, Wagner și Beethoven.
25. „Cernobîl” („Chernobyl”)
Acum 37 de ani, accidentul nuclear de la Cernobîl îngrozea o planetă care nu înțelegea pe deplin consecințele acestui eveniment. În anul 1997, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2015, Svetlana Aleksievici, publica volumul „Rugăciuni pentru Cernobîl”. Mai târziu cu 22 de ani, scrierea stă la baza unei miniserii istorice, coproducție HBO/Sky, lansată în 2019.
Însumând cinci episoade, acest thriller dramatic relatează povestea celei mai mari catastrofe nucleare din istorie, produse de către om. În urma eliberării materialului radioactiv de-a lungul Bielorusiei, Rusiei, Ucrainei, a țărilor scandinave, ba chiar până în Europa de Vest, Valeri Legasov (Jarred Harris), un important fizician sovietic, este primul care înțelege proporția dezastrului. Împreună cu vicepremierul sovietic Boris Șcerrbina (Stellan Skarsgård) și fiziciana nucleară sovietică Ulana Homiuk (Emily Watson), încearcă să împiedice extinderea morbului radioactiv și urmările groaznice care ar surveni,printr-o serie decizii dificile care duc până la sacrificarea de vieți omenești.
Seria „Cernobîl” este disponibilă pe platforma de streaming HBO Max.
Photos: Facebook & OutNow.ch