Noul Coronavirus a iscat o mulțime de controverse în mediul online, unde au apărut zeci de mituri legate de acest virus. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății a decis să răspundă la o parte dintre cele mai comune întrebări legate de noul Coronavirus, pentru a calma într-o anumită măsură populația. Astfel putem ști ce informații sunt cu adevărat reale și ce sfaturi ar trebui să urmăm pentru a ne proteja.
Pot uscătoarele de mâini să distrugă Coronavirusul?
Nu! Uscătoarele de mâini nu au niciun efect asupra Coronavirusului. Pentru a te proteja împotriva acestui virus, ar trebui să te speli constant pe mâini, cu apă și săpun. După ce te-ai spălat pe mâini, te poți șterge cu un prosop de hârtie, de unică folosință.
Te protejează lămpile UV de Coronavirus?
Nu! Lămpile cu raze ultraviolete nu pot fi folosite pentru dezinfectarea mâinilor sau a altor zone ale corpului, deoarece razele UV pot cauza iritații cutanate.
Cât de folositoare sunt scannerele termice pentru a depista persoanele cu Coronavirus?
Scannerele termice sunt folosite pentru detectarea persoanelor cu febră. Totuși, aceste scannere nu pot depista persoanele care au fost infectate cu Coronavirus.
Are vreun efect spirtul sau clorul împotriva noului Coronavirus?
Nu! Dacă vei folosi un spray cu alcool sau cu clor pe corp, te vei alege cu arsuri sau cu iritații pe piele. De asemenea, aceste substanțe îți pot decolora hainele și îți pot irita ochii. În plus, alcoolul și clorul pot dezinfecta anumite suprafețe, dar nu te pot apăra de Coronavirus.
E ok dacă primesc un pachet din China?
Da, este în regulă. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul Coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nicio dovadă că produsele din China pot transmite noul Coronavirus.
Pot animalele să răspândească noul Coronavirus?
Până acum nu au existat cazuri de pisici sau câini infectați cu noul Coronavirus. Totuși, este recomandat să te speli pe mâini de fiecare dată după ce ai luat contact cu animalele de companie. Acest lucru te va proteja și de alte bacterii, cum ar fi E.coli sau Salmonella.
Vaccinul împotriva pneumoniei te va proteja de Coronavirus?
Nu! Vaccinul împotriva pneumoniei nu te va proteja de noul Coronavirus. Acest virus necesită un vaccin nou, iar în acest moment cercetătorii încearcă să găsească un antidot împotriva Coronavirus.
Poate usturoiul să te protejeze de Coronavirus?
Usturoiul este cunoscut, încă din antichitate, drept un remediu pentru răceli, infecții, boli cardio-vasculare și hipercolesterolemie. De asemenea, Usturoiul este una dintre cele mai puternice arme pe care le putem avea pentru susținerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula producția naturală de anticorpi din organism și combate infecțiile, distrugând sute de tipuri de bacterii și virusuri. Totuși nu există o dovadă clară a faptului că un consum regulat de usturoi te poate proteja de noul Coronavirus.
Noul Coronavirus afectează mai mult oamenii în vârstă?
Oameni de toate vârstele pot fi afectați de noul Coronavirus. Totuși, oamenii în vârstă, dar și cei cu boli cronice, cum ar fi astmul, diabetul sau bolile cardiace, sunt mult mai sensibili în fața acestui virus. Totuși, doctorii atenționează că igiena este cel mai important pas în lupta împotriva noului coronavirus.
Există antibiotice care te pot ajuta să previi infecția cu noul Coronavirus?
Nu, antibioticele nu acționează împotriva virușilor, doar în cazul bacteriilor. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
Mai multe informații despre Coronavirus poți afla urmărind clipul de mai jos!
Care sunt cele 10 sfaturi oferite de Ministerul Sănătății pentru a ne proteja de noul coronavirus
1. Spălați-vă mâinile de multe ori
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.
4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat, de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă, în momentul în care tușiți, nu vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus (o călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).
8. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19)”, se arată în comunicat.
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China, sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile, sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors zoneleafectate, și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare”, este sfatul celor din Ministerul Sănătății.
Persoana aflată în această situație va trebui să poarte mască de protecție, să folosească șervețele de unică folosință și să se spele bine pe mâini.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Care sunt simptomele noului COVID-19
Noul coronavirus afectează în general căile respiratorii inferioare, iar majoritatea persoanelor infectate arată simptome precum tusea seacă, insuficienţă respiratorie sau pneumonie, însă nu durere în gât.
Mulţi dintre cei infectaţi cu noul coronavirus nu prezintă iniţial simptome.
Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), o agenţie germană de control şi prevenire a bolilor, noul virus are o perioadă de incubaţie de 14 zile.
Simptomele coronavirusului pot include:
Dureri musculare
Tuse seacă
Febră
Dificultate în respiraţie
Oboseală
Simptomele mai puţin tipice coronavirusului sunt:
Hemoptizie (Eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară)
Acumulare de mucus în gât
Durere de cap
Diaree