FOTO | Cele mai frumoase castele din România

Iată care sunt cele mai frumoase castele din România pe care nu trebuie să le ratezi.

Dacă ai visat mereu la povești cu prinți și prințese sau pur și simplu ești pasionat de povești, castelele din România ar trebui să se afle pe lista locurilor de vizitat în toamna aceasta. Situate în zone extrem de frumoase, aceste locuri încărcate de istorie și cultură se află în topul preferințelor turiștilor români și străini totodată.

În prezent, pe teritoriul României se află aproape 100 de castele, fără să luam în calcul conacele și fortărețele. Ele continuă să surprindă prin arhitectura deosebită și legendele care le înconjoară și nu este de mirare că poveștile lor au ajuns peste hotare.

Iată care sunt cele mai frumoase castele din România pe care nu trebuie să le ratezi. Mai mult, unele dintre ele pun la dispoziție turiștilor camere în care se pot caza, pentru a intra și mai mult în atmosfera magică.

Castelul Peleș din Sinaia, județul Prahova

Nu departe de București, în Sinaia, se afla castelul Peleș, fosta reședință de vară a regilor României. A fost ridicat din inițiativa regelui Carol I, lucrarile desfășurându-se între anii 1873 și 1914. Castelul are 170 de camere, însa pot fi vizitate doar 10 și este greu să nu te impresioneze arhitectura interioară sau holul impunător din lemn de nuc.
De menționat este și faptul că Peleșul a reușit să scape de maniile comuniste pentru distrugerea în masă a clădirilor. Într-una dintre puținele vizite ale soților Ceaușescu, li s-a spus că o ciupercă periculoasă s-a ascuns în structura clădirii, așa că interesul lor a scăzut, iar clădirea a fost în afara oricărui pericol.

Lângă, aflat pe același domeniu, se află și Pelișor – castelul mai mic, decorat după gustul reginei Maria.

Castelul Bran, județul Brașov

Cine nu a auzit de Dracula și povestea sa care a făcut înconjurul lumii? Probabil, unul dintre cele mai cunoscute castele din lume se bazează pe o legendă care nu are legătură cu realitatea. Vlad Țepeș era un domn fără îndoială de o cruzime cumplită, care avea obiceiul de a-și trage în țeapă dușmanii sau pe cei care nu-l ascultau înlăuntrul țării, însă, acesta nu era vampir, așa cum este descris într-o serie de legende populare. Totuși, povestea lui Bram Stoker încă atrage turiști de pe întreg mapamondul.

Castelul Bran a fost construit în urmă cu mai bine de 600 de ani de către sașii din Scaunul Brașovului. Castelul a fost ridicat într-o stâncă și servea drept punct de supraveghere al cetății. De asemenea, ieșind pe terasa castelului, vei observa unul dintre vechiurile ziduri care la un moment dat despărțea Transilvania și Muntenia .

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Această construcție medievală ocupă primele locuri în topurile celor mai frumoase castele și locul 2 în topul celor mai înspăimântătoare clădiri din lume. Ridicat in secolul al 14-lea, din ordinul lui Iancu de Hunedoara, la malul unui pârâu, a avut inițial rol de fortăreață, însă de-a lungul timpului a fost extins și transformat în castel.

Castelul Corvinilor este unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România și, în același timp, cel mai bine conservat monument medieval din sud-estul Europei. Și unde mai punem faptul că are cele mai Instagramabile camere?

Castelul Banffy din Bonțida, județul Cluj-Napoca

Dacă până în 2013 Banffy nu îți spunea nimic, cu siguranță în ultimii ani ai auzit de acest castel sub numele de Electric Castle. Festivalul care stânge anual zeci de mii de oameni a reușit să introducă acest domeniu pe lista celor mai cunoscute din lume.

Dincolo de asta, arhitecturile baroc, renascentiste, romanice și neogotice ale acestei construcții sunt atât de spectaculoase, încât castelul a fost denumit „Versailles-ul Transilvaniei”. Totuși, de-a lungul anilor, construcția a trecut prin atât de multe, încât în 1999, a migrat pe Lista celor 100 cele Mai Periclitate Situri din Lume.

Castelul a fost incendiat și jefuit în timpul războiului, transformat în CAP în timpul comunismului, folosit drept depozit de materiale de construcție și niciodată întreținut. Salvarea lui a fost Prințul Charles care a susținut restaurarea castelului.

Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași

Ei bine, iată un castel care te transpune în perioada „de epocă” românească a anilor 1900. Situat la 65 de kilometri de Iași, clădirea în stil neogotic a fost construită la sfârsitul secolului al 19-lea ca reședință a lui Gheorghe Sturdza.

Blazoanele și stemele ornamentale ce-i împodobesc fațada dau locației un aer de vis și te invită să intri în lumea plină de culoare a lui Eminescu sau Caragiale.

Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă, județul Alba

Poate că „Bethen Haller” nu-ți spune prea multe, dar „Jidvei” sigur o să te lase cu sprânceana ridicată. În prezent, castelul aparține companiei de vinuri și cu siguranță o vizita acolo se va lăsa cu o degustare. Decorat pentru a reda atmosfera medievală, costrucția te îmbie la frumos și eleganță.

Totuși, povestea lui este mai zbuciumată de atât. Castelul a aparținut mai multor familii nobile, a fost donat, a fost pierdut la cărți, renovat, transformat în unitate de șampanizare pe vremea comunistă, renovat din nou, iar astăzi, în sfârșit, putem spune că și-a găsit menirea.

Castelul Regal de la Săvârșin, județul Arad

Castelul Regal de la Săvârșin este dovada clară că dacă se vrea, se poate și la noi în țară. În 1948 a fost confiscat familiei regale, iar restaurarea proprietății a fost făcută de către Regina-mamă Elena.

În 2007 au început eforturile de restaurare a castelului pentru a ajunge așa cum este astăzi. Familia Regală, în colaborare cu specialiști în domeniu, dar și cu sute de meșteri zidari, fierari și dulgheri au lucrat cu sârguință timp de 8 ani pentru a reface măiestria clădirii și pentru a da un exemplu societății românești. În plus, localnicii au oferit tot soiul de obiecte proprii de mobilier vechi pentru decorarea proprietății.

Cetatea Făgăraș, județul Brașov

Cetatea Făgăraș se află în topul destinațiilor turistice europene și nu este de mirare având în vedere că sute de mii de turiști îi trec pragul în fiecare an. Construcția acesteia a început în 1310 cu scopul de a proteja Transilvania de năvala tătarilor și otomanilor. Cu acoperișuri asemănătoare construcțiilor din Sibiu, din cele care se disting prin celebrele ferestre care seamănă cu ochii întredeschiși, cetatea a aparținut cândva soției domnitorului Mihai Viteazu.
Dar aici nu au avut loc doar baluri și festivaluri. Fecioara de Fier este unul dintre cele mai înfricoșătoare obiecte de tortură. Cușca medievală înghițea condamnații și îi ataca printr-o suită de ace și cuțite destinate să le străpungă organele fără a-i ucide imediat. În unele cazuri, agonia durerii și așteptarea morții putea dura până la două zile.

Castelul Cantacuzino din Bușteni, județul Prahova

Nu departe de Castelul Peleș, în următoarea localitate de pe Valea Prahovei, se află Castelul Cantacuzino. Spre deosebire de celelalte, acesta nu a luat parte la bătălii istorice, ci spune povestea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, unul dintre cei mai bogați români ai secolului 19. Castelul își deschide porțile pentru a te primi în parcul grandios, pavat cu modene de aur, dichisit cu cascade și fântâni arteziene.

A fost construit in 1911, și a apartinut familiei Cantacuzino pâna in 1948, când a fost nationalizat și tranformat în sanatoriu. Începând din 2010 este deschis publicului ca muzeu și locație pentru evenimente. Mai mult, castelul pune la dispoziție camere pentru cazare, iar turiștii se pot bucura îndeaproape de scările de marmură, vitraliile sau semineele decorate cu mozaicuri policrome.